czas-na-chemex

Czas na chemex

2019-04-02

Czym Chemex podbił nasze serca? Skąd moda na tę alternatywną metodę parzenia? Co sprawiło, że jest ona tak popularna? Dlaczego warto wydać dwieście złotych na ten wyjątkowy kawałek szkła? Przeczytajcie, co nas urzekło i sprawiło, że to nasza ulubiona metoda zaparzania.

2w1

Chemex jest jednocześnie zaparzaczem i karafką. Pozwala serwować ulubioną kawę w prosty i elegancki sposób. Wyjątkowy kształt i detale zaważyły na tym, że urządzenie to stało się ikoną nie tylko dobrej kawy, ale również designu użytkowego. Chemex to przecież nic innego, jak rodzaj flakonu w który wkładamy specjalny papierowy filtr. Umożliwia jednoczesne zaparzenie od 3 do nawet 10 filiżanek na raz, a dzięki szkłu chemicznemu, dłużej utrzymuje ciepło. To zadowoli nawet najbardziej spragnionych kofeiny!

KSZTAŁT

Charakterystyczny kształt klepsydry, przez co niektórzy prędzej utożsamią go z wazonem, aniżeli z kultowym sprzętem do zaparzania. Chemex jest po prostu ładny! Nie można temu zaprzeczyć ani się w nim nie zakochać!

Nawa sama sugeruje drogę do powstania tego urządzenia. Być może część z Was pamięta lekcje chemii i wie jak wygląda kolba stożkowa. Połączcie ją w wyobraźni z lejkiem laboratoryjnym i… tak właśnie powstał Chemex. Autorem tego niezwykłego zaparzacza jest Peter J. Schlumbohm - chemik niemieckiego pochodzenia, wynalazca ponad 300 urządzeń! Projekt opatentował w 1939 roku i wkrótce po tym ruszył w z produkcją nowego wynalazku w nowo założonej firmie w Nowym Jorku - Chemex Corporation. Celem Schlumbohma było sprawienie, by przedmioty codziennego użytku były bardziej funkcjonalne, atrakcyjne i przyjemne w użyciu.

Po odpowiednim przerobieniu chemicznych sprzętów i dodaniu pięknego, drewnianego uchwytu, otrzymał dzisiejszego bohatera artykułu. Wykonany z jednego kawałka szkła borokrzemowego, ozdobiony drewnianym kołnierzem i krawatem z surowej skóry, powstał Chemex - idealny zarówno pod względem formy, jak i funkcjonalności.

Wynalazek Schlumbohma można podziwiać dziś w Muzeum Sztuki Współczesnej w Nowym Jorku. Został również wybrany przez Illinois Institute of Technology jednym ze 100 najlepiej zaprojektowanych produktów XX wieku!


 

SMAK

Wynalazca Chemexa będąc chemikiem, przestudiował i zrozumiał procesy odpowiedzialne za wydobywanie smaku i kofeiny z ziaren kawy. Szkło chemiczne, z którego wykonany jest ten magiczny sprzęt, nie przenosi żadnych zapachów i smaków.

Barwa gotowej kawy z Chemexa przypomina bardziej herbatę, ale odpowiednio zaparzona pozwala wydobyć ukryte w niej aromaty i pełen profil smakowy.

Kluczową rolę pełnią filtry, które dzięki swojej grubość sprawiają, że napar ma wyjątkowo delikatny smak. Filtry do Chemexa grubsze o około 20-30% od standardowych filtrów. Dzięki temu, pomimo długiego czasu parzenia kawy (około 4-5 minut), napar jest delikatny, nabiera czystości i klarowności. Wszystko dzięki grubemu filtrowi, który usuwa z napoju większość olejków zawartych w ziarnach. Na rynku dostępne są filtry okrągłe, jak i kwadratowe o standardowym rozmiarze. Zasada ich stosowania jest taka sama, a wybór „z uszami” czy bez zależy już tylko do Was. Pamiętajcie jednak, żeby przed parzeniem filtr koniecznie przelać gorącą wodą! Zapobiegniecie w ten sposób posmakowi papieru w swojej ulubionej kawie.

Filtr umieszczamy w karafce, potrójną warstwą w stronę dzióbka do nalewania. Następnie spokojnym, powolnym strumieniem zwilżamy cały filtr sporą ilością gorącej wody. Po co? Otóż, po przelaniu papier, ten nie tylko dokładnie ułoży się i przylgnie do szklanych ścianek, ale również gorący strumień wody nagrzeje całe naczynie, aby otrzymany napar utrzymywał swoją temperaturę.

Na smak naszego naparu wpływa każdy etap przygotowania. Stosunek kawy do wody to 6-7g/100 ml wody. Grubość mielenia ziaren do Chemexu powinna odpowiadać mniej więcej granulkom soli morskiej. Jednakże nie bójcie się eksperymentować, także w przypadku grubości mielenia! Zmieloną kawę należy wsypać do wcześniej przepłukanego filtra i delikatnie wstrząsnąć, aby wyrównać jej powierzchnię. Całość stawiamy na wadze, co na pierwszy rzut oka wydaje się dziwnym zabiegiem, ale pozwala nam na kontrolowanie ilości dodawanej wody.

Temperatura wody zależy oczywiście od wybranej kawy, jednak w Chemexie jest to zazwyczaj 90-95°C. Na początek parzenie wstępne, czyli tzw. preinfuzja, która trwa około 30 sekund. Po zalaniu całej powierzchni kawy niewielką ilością wody, zauważysz wytworzenie się niewielkich bąbelków. To uwalniający się nadmiar dwutlenku węgla. Wstępne zaparzanie sprawia, że kawa „się otwiera”, wydobywają się olejki, ale i każde ze zmielonych ziaren zostaje dokładnie zwilżone.

Następnie rozpoczyna się parzenie właściwe. Polewamy kawę równomiernie po całej jej powierzchni, niewielkim partiami wody (ok. 50 ml). Wodę wlewamy okrężnymi ruchami, zaczynając i kończąc sekwencje na środku, tak, aby ciepło rozchodziło się w całej objętości. Utrzyma to stały przepływ wody przez kawę i nieprzerwany strumień. Ten krok powtarzamy, aż do zużycia odpowiedniej ilości wody. W momencie, w którym cała kawa spłynie na dno naczynia (w filtrze powinno znajdować się jeszcze trochę wody, a zmielone ziarna kawy powinny być widoczne spod jej tafli), można wyjąć filtr wraz z fusami i jesteśmy już prawie na mecie! Przed serwowaniem nie zapomnij, aby zamieszać kawę w naczyniu. Teraz już można napełnić filiżankę ?




CZYSZCZENIE

Niektórzy uważają, że czyszczenie to jedyny mankament Chemexa. Faktycznie, ręki wraz z gąbką nie uda nam włożyć do środka naczynia, jednak okazuję się, że to zupełnie zbędny zabieg. Po każdym użyciu Chemexa, najlepiej po prostu opłukać urządzenie wodą (można gorącą), co w większości przypadków jest wystarczające. Jeżeli jednak osad z kawy pozostanie, kwasek cytrynowy pozostawiony na noc powinien załatwić sprawę. Można również zakupić specjalną szczoteczkę przeznaczoną do czyszczenia chemexu.

 

Więcej informacji możesz przeczytać na oficjalnej stronie producenta: chemexcoffeemaker.com

Chemex Znajdziesz w ofercie naszego sklepu: Kup Chemex

autor artykułu: Zofia Cebula

POZNAJMY SIĘ

Odkryj kawę tworzoną z miłością! ❤️
456
Obserwuj nas na Instagramie
#beautyofbrewing #dziendobry 🙌🏻 repost • @cafeconcetto
Jak zwykle @kaworzeczy przyniosły nam niewymuszony uśmiech 😁. A jak tam Wasze kawowe odkrycia, coś Was ostatnio porwało? 😏👽 #lovekave #coffee #barista #design #art #specialtycoffee #coffeeprops #brewmethods #poster #hand #draw #cup #coffee #specialty #kitchen #black #white #kawa #rysunek #sztuka #chemex #kuchnia #dizajn #filiżanka #ufo #dom #dekoracja #kaworzeczy
Kolejny filmik LoveKave z cylku "Jak zaparzyć?" 🎬, czyli tym razem Dominika opowie Wam o tym jak zacząć swoją przygodę ze słynnym już zaparzaczem - Aeropressem. Całość znajdziecie na naszym Facebooku! Przyda się na letnie wypady, wycieczkę, piknik, czy gdziekolwiek będziecie ☀. Koniecznie próbujcie w towarzystwie naszej Ethiopii Organic!

Przyjemnego oglądania! 🙌
#lovekave #aeropress #coffee #v #barista #espresso #cafe #coffeelife #baristadaily #pourover #singleorigin #instacoffee #coffeelover #coffeeshop #latteart #coffeebeans #specialtycoffee #arabica #frenchpress #coffeepeople #cafecoado #baristalife #chemex #coffeeroaster #cafeespecial #graodecafe #cafeespresso #clever
LoveKave z rana obowiązkowo 🤗😋 Znalezione u cudownej @mazale_ ❤️ Wspaniałości na dziś!
.
.
.
#lovekave #coffee #dzieńdobry #hellonewday #coffeeandseasons #coffeeplease #coffeetime #coffeegram #coffeebrake #coffeemorning #livebeautifully #livelittlethings #momentsofmine #morningvibes #morningpleasures #simplepleasures #simpleandstill #flower_daily #flowerstagram #alliseeispretty #cozyhome #cozyvibes #muglover #myhyggehome #still_life_gallery #tv_living #tv_stilllife
Wiecie, że TYLKO DZIŚ I JUTRO (20/21.05) trwa promocja na Dzień Mamy? 🌸 Wybierzcie co najmniej dwie ulubione kawy, dodajcie do koszyka, a w ofercie specjalnej dorzucimy Wam porcelanową filiżankę i ozdobne opakowanie GRATIS! 🎁

Nie zwlekać, a na dzień Mamy zdążymy! 💪💪 #kawa #love #lovekave #mothersday #100arabica #premiumcoffee #aromat #smak #coffee #coffeelovers #chill #home #party #best #coffeetime #gdansk #sklep #online #arabica #natural #organic #power #happy #goodday #picoftheday #instagood #follow #followus
Widzieliście już co LoveKave przygotowało dla Waszych Mam? 🌸 Specjalnie na to wyjątkowe święto, cokolwiek wybierzecie do koszyka (min. 2 kawy), pięknie zapakujemy i dorzucimy filiżankę GRATIS 😍. Promocja trwa do końca weekendu!

Aby uszczęśliwić Mamę, tędy 👉 https://lovekave.pl/

Jak macie jakieś pytania, śmiało piszcie 🙌🏻📩 #kawa #love #lovekave #100arabica #premiumcoffee #aromat #smak #coffee #coffeelovers #chill #home #party #best #coffeetime #gdansk #sklep #online #arabica #natural #organic #power #happy #goodday #picoftheday #instagood #follow #followus