2020-03-17
Parzenie kawy jest dla wielu bardzo ważnym rytuałem. Nie
zaspokoją oni swojego pragnienia kofeiny zwykłą, przypadkową małą czarną. Ich
kubki smakowe są niezwykle wrażliwe na kawę, podobnie jak węch na jej aromat.
Istnieje długa lista metod parzenia kawy, zarówno tych tradycyjnych, jak też
alternatywnych. Dobrze wybrana gwarantuje kawę odpowiadającą Twoim preferencjom
smakowym.
Jest to jeden z bardziej tradycyjnych sposobów na
przyrządzenie kawy. Na czarny napój trzeba jednak poczekać ok. 10 minut. W tym
czasie przez filtr wypełniony zmieloną kawą delikatnie przelewa się gorąca
woda. Gotowy napar powoli przecedza się do dzbanka. Ekspres przelewowy nie jest
jednak dla osób, które żyją w ciągłym biegu i kawę chcą mieć gotową na już. Trzeba
uzbroić się w cierpliwość, ale efekt jest doskonały, kawa jest bardzo
aromatyczna.
Istnieje szerokie grono kawoszy, którzy zgodnie twierdzą, że
najlepszą kawą jest ta przygotowana po włosku. Na pewno charakteryzuje się
niezwykle intensywnym aromatem. Zapewnia wspaniały balans smaków, zachwyca
przyjemną teksturą i uwodzicielskim zapachem. Kawę po włosku przygotowujemy w
kawiarce. Jest to proste urządzenie, z którego w Italii korzysta się już od
ponad 80 lat. Kawiarka składa się ze zbiornika na wodę, sitka na zmieloną kawę
i zbiornika na gotowy już napar. Jest mała, mobilna i bardzo praktyczna.
Dripper to filtr w kształcie stożka, który może być wykonany
ze szkła, plastiku, porcelany lub metalu. Do zaparzenia w ten sposób kawy
przyda się też odpowiedni dzbanek wykonany z żaroodpornego szkła. Przez
zmieloną kawę przelewamy wodę swobodnym i cienkim strumieniem. Jest to świetna
metoda dla wszystkich tych, którzy lubią kawę o większej kwasowości oraz
owocowych aromatach. Przygotowany napar cechuje się delikatnością i
konsystencją przypominającą herbatę.
Alternatywny sposób
parzenia kawy, do którego potrzebujemy specjalnego urządzenia, przypominającego
dużą strzykawkę. Podobnie jak dripper, wyciąga z kawy wszystkie jej kwaskowate
i owocowe nuty. Świetnie podkreśla ponadto nuty orzechowe i karmelowe. Jest to
urządzenie bardzo mobilne, które możesz zabrać ze sobą w podróż.
Do parzenia kawy przeznaczone są również m.in. CHEMEX,
turecki tygielek i french press. Jak smakuje kawa przyrządzona za pomocą tych
urządzeń. Na pewno jeszcze wrócimy do tematu metod parzenia kawy, przekonując
Cię do spróbowania tego czarnego napoju w innym niż dotychczas wydaniu.
autor artykułu: zespół Lovekave