zimowa-kawa

3 sposoby na zimową kawę. Każdy kawosz się uśmiechnie

2020-01-28

Ciepły koc, grube skarpety, ulubiona książka lub serial oraz oczywiście kawa i coś małego słodkiego…czy to nie jest przepis na idealne zimowe popołudnie lub wieczór? Kiedy na zewnątrz mróz i śnieg, nie zawsze chce nam się opuszczać swoje przytulne cztery ściany. Wejdź wtedy do swojej kuchni, otwórz szafkę z kawą i przygotuj sobie prawdziwie zimowy, gorący napój. Niech będzie wyjątkowy, inny niż zwykle, z ciekawymi dodatkami i smakiem, którym będziesz delektować się długi czas.

Pierniczkowa słodkość

Lubisz eksperymentować z kawą latte? Świetnie! Tym razem serwujemy wersję typowo świąteczną, ponieważ o smaku pierniczkowym. Chyba każdy go uwielbia, ponieważ jest słodko-korzenny i kojarzy się z magicznym, bożonarodzeniowym czasem. Ale nie musisz jej przyrządzać tylko podczas świąt. Potrzebować będziesz 1 podwójnego espresso, ok. pół szklanki mleka, łyżeczkę syropu klonowego, szczyptę imbiru, cynamonu i gałki muszkatołowej. Możesz też dodać odrobinę esencji waniliowej. Podgrzewamy mleko z przyprawami i syropem klonowym. Trochę zostawiamy i spieniamy. Dodajemy espresso i ozdabiamy cynamonem. Do tego obowiązkowo jeden, dwa lub kilka pierniczków.

Orzechowo-karmelowe wariacje

Teraz będzie naprawdę słodko. To kawa, którą pokochają miłośnicy słodkości i orzechów. Kawę przygotujesz z połowy szklanki mleka, podwójnego espresso i jednej łyżki syropu do kawy o smaku orzechowym. Musisz jeszcze przyrządzić sos karmelowy. Proporcje podane są na większą ilość, ale na pewno szybko go zużyjesz. Są to: pół szklanki cukru, 1/3 szklanki śmietanki 30%, 1/4 szklanki wody i 50 g masła. Wodę z cukrem trzeba zagotować do momentu, aż masa będzie miała bursztynowy kolor. Dodaj wtedy masło i zdejmij z palnika, po czym uzupełnij całość śmietanką i  połącz wszystkie składniki. Do filiżanki wlej syrop orzechowy, potem podgrzane mleko, espresso i sos karmelowy.

Pomarańcza w czekoladzie

Temu smakowi nie oprze się nikt, jest wart grzechu. Pomarańcza i czekolada tworzą idealne połączenie, a kiedy dodamy do tego jeszcze kawę, mamy zgrane trio. Przygotowanie kawy pomarańczowo-czekoladowej jest banalnie proste. Pół szklanki mleka podgrzewamy i spieniamy. Dodajemy łyżkę syropu o smaku pomarańczowo-czekoladowym oraz szczyptę cynamonu i podwójne espresso. Kawę dekorujemy bitą śmietaną i skórką z pomarańczy. 

autor artykułu: zespół Lovekave